Jedzenie - jak dobrze i tanio zjeść



Zbliża się fajrant, a Ty bijesz się z myślami: „ Co dziś na obiad?“ , „ Zamówić czy gotować ? “ , „ Zdrowo czy fastfood?“ . Zmęczenie po długim dniu pracy czasami daje się we znaki. Nie martw się! Ekipa kod-rabatowy.pl zebrała dla Ciebie najlepsze oferty jedzeniowe, które pomogą Ci pokonać Twój dylemat. Nie ważne, czy masz ochotę na domowy posiłek, czy kochasz egzotyczną kuchnię. U nas znajdziesz zniżki i kody rabatowe do takich sklepów jak np. Frisco, Auchan, Tesco, konesso, Stragan Zdrowia, Pizza Portal. , Da Grasso czy KFC.
  • Produkty świeże i długotrwałe
  • Liczne rabaty na zamówienia
  • Szeroki wybór delikatesów
Zakupy artykułów spożywczych online W dzisiejszych czasach niemal wszystkie największe sklepy wielobranżowe oferują zakupy online. Wśród ogromnej ilości artykułów, które oferują takie sieci jak Tesco czy Auchan , znajdują się także artykuły spożywcze. Wypełnienie lodówki przez Internet? To proste! Wybierasz ulubione produkty i otrzymujesz je pod same drzwi. Taka funkcja przydaje się przede wszystkim, gdy planujesz uzupełnienie zapasów spiżarki z tzw. suchym prowiantem. Dla osób, które nie posiadają samochodu, też jest to wielkie udogodnienie. Nie musisz już tachać ciężkich siatek z zakupami na 4. piętro. Twój kręgosłup na pewno Ci za to podziękuje. Markety oferujące zakupy online często dorzucają darmową wysyłkę. Możesz też wybrać okienka czasowe swojej dostawy, tak, aby posowały do Twojego napiętego grafika. A możesz zamówić dosłownie wszystko! Owoce, warzywa, napoje, nabiał, mięso, ryby ... Jeśli wykonujesz zawód, który nie pozostawia Ci dużo czasu na wyskoczenie do marketu, zakupy spożywcze online to dla Ciebie super rozwiązanie.

Slow food się opłaca

Jak wskazują najnowsze badania, Polacy coraz częściej sięgają po potrawy, których przygotowanie trwa nieco więcej niż kilkanaście minut. Trend „ slow food “ pojawił się na rynku parę ładnych lat temu i od tego czasu rzesza jego zwolenników nadal się powiększa. Na czym to polega?

Wybierając danie w restauracji, sklepie czy samemu gotując, stawiamy przede wszystkim na jakość posiłku i jego złożoność. Zamiast burgera z baru szybkiej obsługi, wybieramy pełny posiłek w swojskiej knajpce. I wcale nie wychodzimy na tym gorzej pod względem finansowym. Podstawowe menu w tzw. fastfoodzie, jakie znajdziesz między innymi w KFC jest porównywalne z obiadem w pierogarni, naleśnikarni czy innej tego typu restauracji. Coraz więcej osób decyduje się też na przygotowywanie posiłków samodzielnie, spędzając w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle. Pracownicze stołówki i szkolne kantyny także oferują znacznie większy i ciekawszy wybór niż jeszcze kilka lat wstecz. A Ty co wybierasz?

Foodtruckowe love

Po drugiej stronie barykady pojawiają się różnorakie przyczepy ze smakołykami czyli tzw. food trucki. Chociaż jedzenie sprzedawane z pojazdów na czterech kółkach nie jest niczym odkrywczym, bo już w latach 90. pojawiły się w Polsce pierwsze przyczepy z hamburgerami, to w ostatnich latach moda na food trucki stała się wręcz elementem popkultury. Co chwilę słyszymy o kolejnym „ festiwalu smaków “ , w którym to główną rolę grają właśnie takie mobilne fastfoody. Chociaż wciąż daleko nam do Brytyjczyków czy Niemców, u których liczba zarejestrowanych pojazdów z jedzeniem wynosi blisko 5 tys., to warto wspomnieć, że nasz rodzimy, foodtruckowy rynek rozwija się niesamowicie dynamicznie.

Dla przykładu, w 2016 roku przybyło około 200 nowych food trucków, podczas gdy w 2017 roku ich liczba wzrosła o 400 kolejnych barów na kółkach. Skąd taki trend w polskiej gastronomii? Z braku czasu, wygody, ale i, a może przede wszystkim, z powodu naszych zachodnich sąsiadów. Nie jest bowiem tajemnicą, że Polacy bardzo chętnie przejmują wszelkie zachodnie trendy, jak widać, również te jedzeniowe. A może by tak dodać szczyptę polskiej kuchni do tego kolorowego świata hamburgerów, frytek i hot-dogów? Pierogi, kopytka czy gołąbki prosto z food trucka – to jest pomysł na biznes! My byśmy jadły.

Z glutenem czy bez glutenu? Oto jest pytanie!

Dieta bezglutenowa to jeden z wielkich hitów ostatnich lat. Wiele osób decydyje się na wykluczenie glutenu ze swoich posiłków, podążając za obietnicą lepszego samopoczucia i szybszego zrzucenia zbędnych kilogramów. Czy mają rację? Aby odpowiedzieć na to pytanie zacznijmy może od określenia czym tak właściwie jest gluten. Gluten to „ mieszanina białek roślinnych, gluteniny i gliadyny, występująca w ziarnach niektórych zbóż, np. pszenicy, żyta i jęczmienia “ (Wikipedia). W żywności występuje we wszystkich produktach, które są na bazie zbóż glutenowych czyli m.in. w: mąkach, płatkach, otrębach, makaronach, pieczywie, piwie (zawiera słód jęczmienny), a nawet w opłatku komunijnym(!). To nie koniec. Nasz nieszczęsny gluten możemy znaleźć także w produktach z pozoru niezwiązanych ze zbożami. Wynika to szerokiego wykorzystywania glutenu w produkcji żywności – jest on bowiem znakomitym nośnikiem smaku i aromatu przypraw.

W związku z powyższym, gluten nierzadko wchodzi w skład np. wędlin, konserw, zup i sosów typu instant, chipsów, lodów, gumy do żucia czy kolorowego alkoholu. Ok, w takim razie dlaczego mielibyśmy sobie tak utrudniać życie i, nie cierpiąc na celiakię (nietolerancja glutenu), wykluczać ze swojegu menu tak ogromną liczbę produktów? Ponieważ żywność bezglutenowa jest zdrowsza? Niekoniecznie. Bezglutenowe ≠ Zdrowe! Zarówno sklepy jak i producenci żywności wyczuli już lukratywny biznes i niestety postanowili nieco niechlujnie podejść do sprawy. Tak też pojawiły się na półkach produkty, które mimo, iż nie zawierają glutenu, posiadają w składzie inne szkodliwe kombinacje np. wysoką zawartość tłuszczu, soli czy cukru, a nawet konserwanty.

Jaki z tego wniosek? Wykluczenie glutenu z diety nie jest takie proste, jakby się to wydawało, za to ograniczenie jego spożycia jest już nieco łatwiejsze. Ale czy na pewno warto? Zachęcamy każdego, kto się zastanawia, na uprzednią konsultację z dietetykiem, tak będzie zdecydowanie najbezpieczniej.

Nowe trendy a zdrowie

W dobie mediów społecznościowych wszelkie „ mody “ , także te jedzeniowe, błyskawicznie zdobywają popularność. Facebook i Instagram pękają w szwach od zdjęć przeróżnych, nierzadko bardzo zjawiskowych i, delikatnie ujmując, dziwnych potraw, które są obecnie „ na czasie “ . Przykłady? Czarne lody i desery z dodatkiem węgla, połączenia smakowe takie jak Ravioli Pizza, Donut Burger czy spaghetti z Nutellą, detoksy sokowe, a nawet „ surowa woda “ , która jest po prostu bardzo drogą wodą, pobraną i zabutelkowaną prosto ze źródła, bez uprzedniego jej oczyszenia.

Trendy trendami, ale jak się ma do tego nasze zdrowie? Okazuje się, że nie za dobrze. Spożywanie lodów lub innych posiłków z aktywnym węglem, może zanieczyszczać nasz układ pokarmowy i, w konsekwencji, doprowadzić do niestrawności. Detoksy sokowe, ze względu na brak protein w diecie, wyniszczają tkankę mięśniową (organizm musi jakoś uzupełnić wspomniane proteiny). Utrata wagi nie jest więc sukcesem, bo tracimy mięśnie, a nie tkankę tłuszczową. Lekarze zgodnie stwierdzają jednak, że najgroźniejszy trend to „ surowa woda “. Jest tak dlatego, że pijąc wodę, która nie została odpowiednio oczyszczona, przefiltrowana i uzdatniona do picia, ryzykujesz nie tylko swoje zdrowie, ale i życie! Wszelkie drobnoustroje znajdujące się w źródlanej, z pozoru czystej wodzie mogą być niesamowicie groźne dla ludzkiego organizmu. Czy warto więc ryzykować dla takiej wątpliwej chwili popularności na Instagramie? Zdecydowanie nie!

Pełna lodówka i pełen portfel

Zapełnij swoją spiżarkę bez obaw o ceny. Poniżej znajdziesz mnóstwo opcji zakupowych, zniżek i kodów rabatowych, które pozwolą Ci zaoszczędzić, nie obniżając przy tym jakości posiłków. Od makaronów i konserw, przez warzywa i owoce, aż po mięsa i wędliny – zrób zakupy online, bez wychodzenia z domu w BDsklep. A po wszystkim, możesz się skusić na pizzę z dostawą pod same drzwi. Życzymy smacznego!

Wszystkie sklepy z tej kategorii

Propozycje

Wszystkie sklepy
do góry